Decsi Dani

Decsi Dani

zumba, aquazumba, kubai salsa

1Mérföldkövek

2006-2011 - táncos diákévek - oktatók: Palásthy György (HUN), Németh Sándor (HUN), Földi Anikó (HUN)
2009 - CubameMucho salsa fesztivál és továbbképzés, Budapest - oktatók: Seo Fernandez (CUB)
2009, 2010 - Afro fesztivál és továbbképzés, Budapest - oktatók: Chiqui Dixon (CUB), Kristina Dixon (SWE)
2012 - Official Zumba Instructor képzés, Budapest 
2012-től folyamatosan - zumba, aquazumba, kubai salsa oktatói tevékenység, Gödöllő, Budapest
2013-2015 - ImprOn2 nemzetközi fellépő táncos - oktatók: Stilo (HUN)
2014 - Warsaw Salsa Festival Stargate, I. helyezés, az ImprOn2 LaPush csapattal
2016 - csoportos fitnesz instruktor képzés, International Wellness Institute (IWI), Budapest - oktatók: Csonka Anita (HUN), Erdélyi Annamária (HUN)
2016 - 2017 - meghívott táncoktató, Baila Conmigo, Torino (ITA)

Tanulási fázis

Ha táncról van szó, számomra édesanyám az első, akit említenem kell: Tyimofejeva Olga, aki az 1970-es, ’80-as évek szovjet ritmikus gimnasztika válogatottjának tagja és később edzője volt, rengetegszer vitt el saját sportklubjának edzéseire,  számomra is megmutatva, hogy ezzel milyen sokat tud adni az embereknek. Aztán 2006-ban, tizenhárom évesen el is lökdösött az első táncórámra – táncolni, én, na még mit nem!

Szerencsére kiváló oktatóim voltak, akik később évekig kísértek: bátyám, a verseny- és salsa táncos Palásthy György, aki a kezdetektől kalauzolt; Németh Sándor, világbajnoki IV. helyezett, salsa magyar bajnok táncművész és táncpartnere, Földi Anikó. Diákként táncoltam kubai salsa-t, merengue-t, bachata-t, reggaeton-t, cha-cha-t, belekóstoltam az összes latin és standard versenytáncba, karibi vonalról a cumbiával ismerkedtem meg, továbbá az orishas afrikai törzsi táncokba is betekintést nyertem, melyek az afroamerikai mozgásvilág gyökerét képezik. Már korán több nemzetközi workshopon jártam, legfontosabbaknak a 2009-es CubameMucho salsa fesztivált, és Chiqui Dixon kubai táncos 2009-2010-es továbbképzéseit tartom.

Tanítási fázis

Első csoportos órámat 2011-ben tartottam, és rögtön mélyvízbe dobtak: bátyámat kellett helyettesítenem egy teljes hétig, míg ő táncos továbbképzésen vett részt. Ezek után több helyettesítésen is bizonyítottam, diákjai engem is megkedveltek: ez már kellő motivációt jelentett ahhoz, hogy elvégezzem a Zumba Instructor képzést, amivel be is kerültem a fitneszvilág hivatalos vérkeringésébe. Így 2012 márciusában a Salsa Mojito Tánciskola keretein belül rendszeres zumba órát kaptam Kőbányán, ahol szuper csapatom alakult ki - innentől egyik hétfő este sem maradt szárazon.

A következő lépcsőt számomra azok a zumba maratonok jelentették, melyeket tánciskolánk szervez immáron évente háromszor. Klasszikus maratoni hármas felállásunk - melyet bátyám mellett a méltán jóhírű Vathy Gyurival alkotunk - azóta is újabb és újabb zumba kollégáinkkal fűszereződik; így táncolt már velünk Angyal András, Orosz Joci, Cseh-Szakál Tibor, Marcelo Olimpio, Joel Nino, és még sokan mások is. 2013-as maratonunk például a mogyoródi Aquarénában volt, amit ismerős közegnek is nevezhetünk: bátyámmal akkor már egy éve az élményfürdő meghívott aquazumba animátorai voltunk - napos nyári hétvégéken szórakoztatjuk itt a nagyérdeműt vízi tánccal.

2012-ben a zumbával párhuzamosan megkaptam egy haladó salsa csoport vezetését is Gödöllőn, ahol táncos vénámat vehettem elő, és sokkal részletesebben taníthattam a karibi mozdulatokat, mint amennyire azt egy zumba órán lehetséges. Ezután több kezdő csoport vezetésével bíztak meg Újpesten és Gödöllőn, így nagyon sokféle emberrel találkozhattam, ami számomra is nagy tapasztalat és fejlődési lehetőség volt.

3

Nemzetek közt

2013 októberében újabb nagy befolyás ért: egy eredményes felvételit követően a Magyarországon egyedülálló portfólióval rendelkező Impron2 Dance Community tánccsoport tagja lettem. A csapat saját ihletésű, muzikális mambo koreográfiáival külföldön is hírt szerzett magának – fellépéseink Budapesten kívül Pozsonyban, Temesváron, Bécsben, Grazban, Varsóban és Berlinben is nagy sikert arattak. 2014 novemberében csapatunk a Warsaw Salsa Festival Stargate versenyén I. helyezést ért el, így a fesztivál gálaestjén olyan nagyságokkal léphettünk fel egy színpadon, mint Adolfo Indacochea és Eddie Torres.
A kongresszusokon nem csak a fellépések miatt vettünk részt: önmagunk továbbképzése is fontos volt számunkra. Így a legnagyobb tanároktól, első kézből ismerkedhettünk meg a mambo trükkjeivel, és saját szemünkkel láthattuk a világ legjobb salsa- és mambo-táncosait. Ilyen szempontból a legfontosabbaknak a SAF-ot, a Warsaw Salsa Festival-t és a Berlin Salsa Congress-t tartom.

A nemzetköziség a tanításban is utolér. 2016 szeptembere és 2017 februárja között Erasmus+ ösztöndíjjal tanulhattam az észak-olaszországi Torinóban, ahol emellett önkéntesnek jelentkeztem a Baila Conmigo csapatába - döntésem jónak bizonyult, személyükben ráleltem a város karibi bulikra specializálódott krémjére. Nem sokra rá már olasz nyelven készültem fel az első általam tartott Baila Conmigo-s órára, melyet számos másik is követett, szerencsére már angolul. Olaszországból hazatérve pedig a gödöllői Szent István Egyetemen kaptam rendszeres órát, ahol egy idő után már több külföldi diák jelent meg, mint magyar, így itt szintén angolra váltottunk - az agytorna tehát itthon is garantált!

2016 novemberében azonban magyar vizsga miatt repültem haza: ekkor szereztem meg a csoportos fitnesz instruktori OKJ-s végzettségemet az International Wellness Institute-ban (IWI). Itt olyan szuper oktatók tanítottak, mint Csonka Anita és Erdélyi Annamária, akiknek köszönhetően a fitball, a gumikötél és a step pad is közelebb kerültek a szívemhez.

Építészet és tánc - együtt

Mindeközben 2017 júniusában végeztem a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, jelenleg  pedig egy belsőépítészettel foglalkozó design stúdió kreatív munkatársa is vagyok - így a művészet mindenhol utolér. Érdekes módon amit ott tanultam (bármennyire is távolinak tűnik az előzőektől), az megmutatkozik a táncomban is: szimmetria, aszimmetria, kemény rendszer vagy szép egyszerűség – mind-mind ott vannak a mozgásomban, saját ihletésű koreográfiáimban.

Amit pedig egy zumba- vagy táncórámon el szeretnék érni: kikapcsolni az embereket, hogy végre ellazuljanak, elfelejtsék mindennapi nyűgjeiket, és önfeledten táncoljanak, sikoltozzanak, nevessenek. Mozgást, bulit és humort szeretnék. Mindezt egyszerű, követhető, de izgalmas figurákkal, koreográfiákkal, otthonos légkörrel és rengeteg szeretettel igyekszem létrehozni.

4

kapcsolat